JARNÍ SMRKÁČ NA PODZIMNÍ RÝMOVEJ SMRK
Když jsem poprvé slyšela slovo „smrkáč“, vyvalila jsem nechápavě oči :)) Do tý doby jsem totiž znala jenom „smrk“ a „smrkat“. Ha, jak ono to spolu vlastně souvisí! :))
Kuchyň jsem přeměnila v laboratoř, na stole se mi vrší knížky o bylinách a ve stodole jsem vyhrabala síta na sušení, co mají na sobě ještě dědovo otisky věčně zamazaných prstů (ach jó tyhle malý nostalgie ♥)
Má to velkou výhodu. Tohle hledání, sbírání, nakládání a piplaní mě dělá na každý procházce, kterých je víc a víc, o píď vědomější.▫️
POTŘEBUJETE:
- křiklavě zelený mladý výhonky, ideálně do 5 cm, ty kolem 10 cm už raději nesbírejte
Matka příroda naléhala, abych nezapomněla na jednu důležitou větu. Stromky obírejte s mírou, je jich v celým lese tucty a i o tom bylinkaření je. Nasávat okolní svět.
- Cukr
- Citrón (nejlíp BIO)
Výhonky propláchňete, nechte okapat a pak už jen vrstvíte do sklenice! Na dno výhonky – vstvu širokou pár cm, upěchovat. Pak asi 1 cm cukru. Na něj plátek/2 plátky citrónu. Vrstvíte, vrstvíte a skončíte cukrem.
▫️
Láhev šoupněte na slunný místo, nechte cca tři týdny louhovat, pak sirup preceďte a schovejte na virózový časy v lednici 🙂
▫️
Jo a ta malá sklenička to je prosím pěkně smrkovej olej! Pro milovníky salátů must try. Zahřejte oliváč asi na 60 stupňů. Přidejte výhonky, nechte louhovat 2 týdny v lednici a pak sceďte. Vůně lesa při obědu zaručená! 🙂
▫️
Za lehší „hepčík“ a pozdravujte přírodu 🌲♥